Porady Cennik Kontakt O nas

ABC diety bezglutenowej

nie zawierają

glutenu

mogą zawierać

gluten

zawierają

gluten
produkty zbożowe
ryż, kukurydza, soja, gryka, proso, teff, amarantus, quinoa, tapioka, sorgo;

mąki, kasze i płatki ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana, gryczana);
mąki, pieczywo i makarony oznaczone jako bezglutenowe
płatki kukurydziane (ze względu na zawartość słodu jęczmiennego);

mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej - mogą być zanieczyszczone glutenem

produkty sojowe przetworzone
pszenica (i jej dawne odmiany: orkisz, kamut), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies, kuskus;

wszystkie mąki, płatki, kasze, pieczywo i ciastka z w/w zbóż

słód jęczmienny
mięso, ryby, jaja
świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja wędliny, gotowe dania, paczkowane mięso mielone potrawy panierowane, pasztety, klopsy, kotlety mielone
mleczne
mleko, kefir, maślana, jogurt naturalny, ser biały nieprzetworzony, ser żółty śmietana, jogurty owocowe, sery białe z dodatkami, sery pleśniowe;
uwaga na: wyroby seropodobne (tanie "sery" żółte) i masy do serników
napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż
tłuszcze
masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek majonezy, gotowe sosy (dresingi) olej z kiełków pszenicy
owoce, warzywa i ziarna
wszystkie owoce, wszystkie warzywa i rośliny strączkowe, ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, orzechy, migdały owoce suszone, produkty warzywne przetworzone warzywa panierowane, warzywa z tartą bułką
słodycze
cukier, dżem, miód, ciasta i ciastka oznakowane jako bezglutenowe guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki; chipsy, cukier waniliowy ciasta i ciastka upieczone z mąk zawierających gluten lub ze zwykłym proszkiem do pieczenia; zawierające słód jęczmienny
napoje
herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół kakao, tańsze kawy rozpuszczalne, gotowe mieszanki "kawopodobne";
napoje owocowo-warzywne
kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
przyprawy
sól, pieprz, zioła, przyprawy jednoskładnikowe, ocet, bezglutenowy sos sojowy (tamari) mieszanki przypraw, kostki bulionowe, musztardy, keczupy, sosy w proszku, gotowe dipy i dresingi zwykły sos sojowy
inne
proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, drożdże; bezglutenowe komunikanty leki i suplementy diety, niektóre aromaty zwykły proszek do pieczenia;
zwykłe komunikanty

dodatki do żywności dozwolone na diecie bezglutenowej:

Agar, guma guar, guma ksantan, karagen, mączka chleba świętojańskiego, pektyna, a także syrop glokozowo-fruktozowy, maltodekstryna, skrobia modyfikowana, glutaminian sodu - jeśli nie jest napisane, że są produkowane z pszenicy lub mogą zawierać śladowe ilości glutenu.

Glute jest białkiem roślinnym występującym w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu z posiłków produktów wytworzonych z powyższych zbóż lub zawierających ich dodatki (np. w postaci słodu lub skrobi).

Produkty naturalnie bezglutenowe to: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, teff, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20ppm (20 mg na 1 kg). Oznacza się je znakiem przekreślonego kłosa.


żywność bezglutenowa - gdzie kupić?

  • sklepy ze zdrową żywnością
  • sklepy internetowe
  • niektóre super- i hipermarkety
  • bezpośrednio u producentów (sprzedaż wysyłkowa, zamówienia telefoniczne lub przez Internet

Uwaga - osoby na diecie bezglutenowej przed zakupem jakiegokolwiek produktu powinny zawsze zaposnać się z informacjami na etykiecie i sprawdzić czy produkt ten nie zawiera glutenu.

telefon 88-31-31-245


Zaloguj