Porady Cennik Kontakt O nas

pierwsza wizyta

Czas trwania: 45 minut
Cena: 100 zł

Pierwsza konsultacja diagnostyczna ma na celu ocenę stanu odżywienia i zdrowia Pacjenta. Podczas konsultacji przeprowadzana jest dokładna analiza składu ciała. Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, zawartość wody, masa mięśni i zapotrzebowanie na kalorie są obliczane za pomocą analizatora składu ciała TANITA BC-418. Oblicza on także dokładny ciężar ciała i współczynnik body mass index (BMI), który pozwala stwierdzić czy masa ciała Pacjenta mieści się w normach w stosunku do wzrostu.

Pacjent otrzymuje wydruk, zawierający wszystkie dane pomiaru, natomiast będący do dyspozycji dietetyka program komputerowy przedstawia wyniki w przejrzystej formie graficznej.

Na podstawie różnicy impedancji, dowiadujemy się o dokładnym rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej w organizmie. Dietetyk dodatkowo mierzy obwody w talii i biodrach Pacjenta. Pozwala to na stwierdzenie, czy mamy do czynienia z otyłością brzuszną typu „jabłko” czy otyłością pośladkowo-udową typu „gruszka”. Otyłość brzuszna charakteryzuje się głównie nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w okolicach jamy brzusznej, podczas gdy otyłość pośladkowo-udowa polega na zwiększonym gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w dolnych partiach ciała. Często profilaktycznie mierzone jest także ciśnienie tętnicze krwi.

Podczas konsultacji dietetyk analizuje dotychczasowe nawyki żywieniowe i wskazuje popełniane błędy żywieniowe. Pacjent otrzymuje broszurę z zaleceniami dietetycznymi, w której znajduje się tabela produktów zakazanych i dozwolonych w diecie, uwagi technologiczne na temat przygotowywania posiłków, a także obszerną charakterystykę diety.

Co więcej, podczas diagnozy dietetyk ustala indywidualny plan żywieniowy (zwyczajowo na 10-12 tygodni). Ze względu na dopasowanie jadłospisu do trybu życia, godzin pracy, przyzwyczajeń żywieniowych, zapotrzebowania na kalorie, oczekiwanej „wymarzonej” masy ciała, a także chorób towarzyszących (np. cukrzyca, nadciśnienie) i wiele innych czynników, jadłospis indywidualny jest do odbioru w następnym tygodniu po pierwszej wizycie diagnostycznej.

Cennik jadłospisów znajduje się w tabeli na dole strony.

wizyta kontrolna

Czas trwania: 15 minut
Cena: 70 zł

Konsultacje kontrolne w początkowym etapie kuracji dietetycznej odbywają się co 2 tygodnie. Dokonujemy ponownie pomiaru masy i składu ciała za pomocą analizatora. Dokładnie rozmieszczenie tłuszczu i wody w organizmie pozwala w prosty sposób monitorować przebieg kuracji dietetycznej. Każda kolejna wizyta kontrolna pozwala dietetykowi sprawdzić, czy odchudzanie przebiega we właściwy sposób, czy strata ciężaru ciała jest związana ze zmniejszeniem ilości tłuszczu czy ilości wody w organizmie. Osoby aktywne fizycznie mogą zweryfikować, czy zgodnie z planem treningowym zwiększyła się masa mięśniowa, a jeśli tak to w jakich partiach ciała.

Diety odchudzające ułożone są w taki sposób, aby Pacjent nie tracił więcej niż 0,5-1,5 kg tygodniowo. Propagujemy zdrowe odżywianie i zdrowe odchudzanie, smaczne przepisy i proste w przyrządzeniu. Zamawiając jadłospis u dietetyka, mogą być Państwo pewni, że nie ma on nic wspólnego z popularnymi „cud-dietami” oraz że odchudzanie i zmiana sposobu żywienia są prostsze niż się wydaje.

Kuracja dietetyczna kończy się w momencie, gdy pacjent jest zadowolony z osiągniętych wyników, udało mu się osiągnąć docelową masę ciała lub objawy choroby zmniejszyły się do oczekiwanego poziomu. Zalecany przez dietetyka jadłospis stabilizujący pozwala wprowadzić nowe produkty do diety, a przede wszystkim zapobiega efektowi „jo-jo”. Zdobyta podczas kuracji dietetycznej wiedza na temat zdrowego odżywiania, pozwala trwale zmienić nawyki żywieniowe, dzięki czemu Pacjenci mogą cieszyć się lepszym zdrowiem i szczupłą sylwetką przez długie lata.

Zadaniem dietetyka jest bowiem nie tylko monitorowanie efektów diety, udzielanie odpowiedzi na nurtujące pytania czy układanie jadłospisów, ale przede wszystkim zwiększenie świadomości żywieniowej u Pacjentów i trwałą zmianę ich stylu życia i sposobu odżywiania. Profilaktyka chorób jest bezpieczniejsza, mniej inwazyjna i tańsza niż leczenie, występujących w konsekwencji nadwagi i otyłości, chorób dietozależnych, (tj. cukrzyca, dna moczanowa, zapalenie wątroby, zawały serca, nowotwory i wiele innych). Pamiętajmy, że lepiej zapobiegać niż leczyć!




Cena miesięcznej kuracji dietetycznej wynosi w zależności od rodzaju diety od 80 do 300 zł.

Usługa Cena [zł] Opis
pierwsza wizyta100Podczas pierwszej wizyty wykonywany jest wywiad lekarski oraz szczegółowa analiza składu ciała, zawartości tkanki tłuszczowej, masy mięśniowej, pomiary antropometryczne, badanie przemiany materii.

Pacjent otrzymuje wskazówki żywieniowe, listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie oraz metody przygotowywania posiłków.
wizyta kontrolna70Wizyty kontrolne odbywają się co ok. 2 tygodnie. Sprawdzamy efekty diety. Pacjent ma ponownie badaną masę ciała i zawartość tkanki tłuszczowej.
analiza składu ciała50W przypadku chęci jednorazowego czy okresowego badania masy i składu ciała, oferujemy analizę segmentową składu ciała z komentarzem dietetyka. Pacjent otrzymuje wydruk z analizatora, zawierający wszystkie dane pomiaru. Podczas tego spotkania dietetyk również mierzy obwody w talii i biodrach (otyłość brzuszna lub pośladkowo-udowa).
konsultacja diagnostyczna e-mail100Dla Pacjentów mieszkających poza obszarem funkcjonowania Gabinetu Dietetycznego, oferujemy konsultacje diagnostyczne e-mail, w skład których wchodzi cały proces diagnostyczny zawierający pakiet wiadomości e-mail, potrzebny do sporządzenia indywidualnego jadłospisu. Okres korespondowania z Pacjentem trwa zazwyczaj od 1 do 5 dni.
konsultacja skype100Dla Pacjentów chwilowo przebywających lub stale mieszkających poza obszarem funkcjonowania Gabinetu Dietetycznego, oferujemy konsultacje za pomocą Skype. W miłej atmosferze możecie Państwo porozmawiać z naszymi specjalistami na liczne tematy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, karmienia niemowląt i dzieci, żywienia ciężarnych, mitów na temat zdrowego odchudzania itp.
indywidualna dieta odchudzająca300Dieta indywidualnie dobrana do Pacjenta z uwzględnieniem preferencji żywieniowych, stylu życia, indywidualnej przemiany materii, godzin pracy (w tym system zmianowy), godzin spożywania posiłków itd.

Jadłospis zaplanowany na okres ok. 10 tygodni.
indywidualna dieta wegetariańska300Dieta indywidualnie dobrana do Pacjenta z wykluczeniem poszczególnych produktów zwierzęcych oraz z uwzględnieniem preferencji żywieniowych, stylu życia, indywidualnej przemiany materii, godzin pracy itd.

Jadłospis zaplanowany na okres ok. 10 tygodni.
indywidualna dieta stabilizująca300Dieta przygotowana dla osób, które zakończyły już proces odchudzania i osiągnęły docelową masę ciała. Jadłospis pozwala w łatwy sposób zapobiec efektowi jo-jo, gdyż jego kaloryczność jest ściśle dopasowana do aktualnej przemiany materii. Jadłospis ten ma na celu nauczyć prawidłowego komponowania posiłków, a także samokontroli w dobieraniu objętości posiłków.

Okres stabilizujący następuje zawsze po zakończeniu odchudzania i trwa ok. 3 miesiące. W tym czasie wizyty kontrolne odbywają się co 4-8 tygodni, a masa ciała powinna być stabilna (+/- 1 kg).
indywidualna dieta dla pacjenta z jednostką chorobową350- insulinooporność
- niedoczynność tarczycy (np. Hashimoto)
- nadczynność tarczycy
- hipercholesterolemia
- hipertriglicerydemia
- choroba niedokrwienna serca
- miażdżyca i zawał serca
- nowotwory
- choroba wrzodowa
- refluks przełykowo-żołądkowy
- stłuszczenie wątroby
- brak woreczka
- nadciśnienie tętnicze
- powikłania udaru mózgu
- osteoporoza

Dieta jest przygotowywana według wieku, stanu fizjologicznego i przemiany materii Pacjenta ze szczególnym uwzględnieniem jednostki chorobowej, a także preferencji żywieniowych, stylu życia, godzin pracy itd. Rodzaj diety uwarunkowany jest od rodzaju choroby.

Jadłospis zaplanowany na okres ok. 10 tygodni.
indywidualna dieta wegańska350Dieta indywidualnie dobrana do Pacjenta z wykluczeniem wszelkich produktów zwierzęcych oraz z uwzględnieniem preferencji żywieniowych, stylu życia, indywidualnej przemiany materii, godzin pracy itd.

Jadłospis zaplanowany na okres ok. 10 tygodni.
indywidualna dieta wysokoenergetyczna350Dieta indywidualnie dobrana do Pacjenta, który pragnie zwiększyć masę ciała lub rozbudować masę mięśniową. Uwzględnia styl życia i preferencje żywieniowe, a także ewentualne dni treningowe i nietreningowe. Na życzenie Pacjenta rozpisujemy także pełną suplementację dla osób aktywnych fizycznie.

Jadłospis zaplanowany na okres ok. 12 tygodni.
indywidualna dieta dla kobiety w ciąży lub karmiącej350Dieta przygotowana indywidualnie według stanu fizjologicznego ciężarnej lub karmiącej, a także jej preferencji żywieniowych i czynników warunkujących prawidłowe utrzymanie ciąży lub wpływających na proces laktacji. Jadłospis rozpisany na okres ok. 12 tygodni (co odpowiada 1 trymestrowi ciąży).

Zwracana jest szczególna uwaga na prawidłowy rozwój płodu i niemowlęcia. Dieta ustalana według aktualnych norm żywienia.
indywidualna dieta dla dzieci i młodzieży z niedowagą, nadwagą, otyłością350Dieta ma na celu wzrost lub redukcję masy ciała u dzieci i młodzieży z otyłością i z nadwagą, poprzez modyfikację ilości spożytych kalorii, a także wzmożenie lub ograniczenie uczucia głodu i zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu w okresie wzrostu i dojrzewania.

Jadłospis zaplanowany na okres ok. 12 tygodni.
indywidualna dieta cukrzycowa350Dieta indywidualnie dobrana do dziennej podaży insuliny (samodzielne iniekcje bądź pompa insulinowa), uwzględniająca wymienniki węglowodanowe, wymienniki białkowe zwierzęce oraz wymienniki tłuszczowe. Dieta ma na celu edukację Pacjenta cukrzycowego, poprzez obliczenie i wdrożenie systemu wymienników do codziennej rutyny. Podczas układania diety uwzględniane są także styl życia i preferencje żywieniowe Pacjenta.

Jadłospis zaplanowany na okres ok. 12 tygodni.
indywidualna dieta eliminacyjna350-bezglutenowa
-beznabiałowa
-bezlaktozowa
-w alergiach pokarmowych

Dieta indywidualnie dobrana do Pacjenta z wykluczeniem wszelkich alergenów z uwzględnieniem preferencji żywieniowych, stylu życia, indywidualnej przemiany materii, godzin pracy itd.

Jadłospis zaplanowany na okres ok. 12 tygodni.
indywidualna dieta w silnych zaburzeniach metabolicznych400- choroby nerek
- kilka jednostek chorobowych

Dieta indywidualnie dobrana do Pacjenta chorego, cierpiącego na poważne zaburzenia metaboliczne (chorzy dializowani, po ostrym lub przewlekłym zapaleniu nerek, kłębuszków nerkowych, przewlekle chorzy). Dieta jest przygotowywana według wieku, stanu fizjologicznego i przemiany materii Pacjenta ze szczególnym uwzględnieniem jednostki chorobowej, a także preferencji żywieniowych, stylu życia, godzin spożywania posiłków itd.

Jadłospis zaplanowany na okres ok. 12 tygodni.
opieka dietetyczna nad drużyną sportowądo uzgodnieniaWspółpraca z klubami sportowymi. Szczegółowa analiza składu ciała zawodników, indywidualne jadłospisy dla sportowców, konsultacja dietetyczna ze stołówką, wykłady i szkolenia edukacyjne dla zawodników i sztabu trenerskiego. Zakres usług do ustalenia.
szkolenia i wykłady dla firm lub grupy zorganizowanejdo uzgodnieniaPojedynczy wykład/szkolenie, a także cykliczne spotkania, na wybrany temat dotyczący dietetyki ogólnej, klinicznej, podstaw prawidłowego żywienia czy żywienia podczas chorób.

Spotkania w formie prezentacji multimedialnej mają charakter edukacyjny. Wykład połączony z dyskusją. Dołączone materiały szkoleniowe i certyfikat dla każdego uczestnika wykładu.

Wykłady prowadzone również z publicznych placówkach: przedszkolach, żłobkach, domach nauki i rehabilitacji.
Jadłospisy indywidualne ze względu na czas potrzebny do ich przygotowania, są gotowe do odbioru po ok. 7 dni od przeprowadzonej konsultacji diagnostycznej. Opłata za jadłospis następuje w dniu wizyty u dietetyka (także w formie zaliczki) lub przelewu. Opłaty za konsultacje e-mail, konsultacje skype i diety online przyjmujemy za pomocą przelewu. Na życzenie pacjenta wystawiany jest rachunek dla podmiotów zwolnionych z VAT lub faktura VAT. Usługi poradni dietetycznej nie są refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia. !!! Należy pamiętać, że zapotrzebowanie energetyczne, według którego ustalana jest kaloryczność diety, różni się dla poszczególnych osób i jest wypadkową wielu czynników.





telefon 88-31-31-245