Porady Cennik Kontakt O nas

pierwsza wizyta

Czas trwania: 30-45 minut
Cena: 50 zł

Na pierwszej wizycie przeprowadzana jest dokładna analiza składu ciała. Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, zawartość wody, masa mięśni i zapotrzebowanie na kalorie są obliczane za pomocą analizatora składu ciała TANITA BC-418. Oblicza on także dokładną masę ciała i współczynnik body mass index (BMI), który pozwala stwierdzić czy masa ciała pacjenta mieści się w normach w stosunku do wzrostu.

Pacjent otrzymuje wydruk z analizatora, zawierający wszystkie dane pomiaru, natomiast będący do dyspozycji dietetyka program komputerowy przedstawia wyniki w przejrzystej formie graficznej.

Na podstawie różnicy w impedancji, dowiadujemy się o dokładnym rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej w organizmie, co dodatkowo z pomiarem obwodów, pozwala nam stwierdzić, czy mamy do czynienia z otyłością brzuszną typu „jabłko” czy otyłością pośladkowo-udową typu „gruszka”. Otyłość brzuszna charakteryzuje się głównie nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w okolicach jamy brzusznej, podczas gdy otyłość pośladkowo-udowa polega na zwiększonym gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w dolnych partiach ciała. Profilaktycznie mierzone jest także ciśnienie tętnicze krwi.

Podczas wizyty dietetyk analizuje dotychczasowe nawyki żywieniowe i wskazuje popełniane błędy żywieniowe. Pacjent dostaje broszurę z informacjami na temat diety ubogoenergetycznej, w której znajduje się tabela produktów zakazanych i dozwolonych w diecie, przykładowy jadłospis jednodniowy, uwagi technologiczne na temat przygotowywania posiłków, a także obszerną charakterystykę diety.

Osoba zainteresowana rozpoczęciem kuracji dietetycznej może zamówić indywidualną 1-miesięczną dietę. Ze względu na dopasowanie jadłospisu do trybu życia, przyzwyczajeń żywieniowych, zapotrzebowania na kalorie, oczekiwanej „wymarzonej” masy ciała, a także chorób towarzyszących (cukrzyca, nadciśnienie) i wiele innych czynników, jadłospis indywidualny jest do odbioru w następnym tygodniu po pierwszej wizycie. Istnieje także możliwość skorzystania z 1-miesięcznych diet nieindywidualnych o kaloryczności 1200, 1500 i 2000 kcal, przygotowanych przez dietetyka.

Diety ułożone są w taki sposób, aby pacjent nie tracił więcej niż 1 kg na tydzień. Propagujemy zdrowe odżywianie i zdrowe odchudzanie, smaczne przepisy i proste w przyrządzeniu. Zamawiając jadłospis u dietetyka, mogą być Państwo pewni, że nie ma on nic wspólnego z popularnymi „cud-dietami” oraz że odchudzanie i zmiana sposobu żywienia są prostsze niż nam się wydawało. Cennik jadłospisów znajduje się w tabeli na dole strony.

wizyta kontrolna

Czas trwania: 10-15 minut
Cena: 50 zł

Wizyty kontrolne w początkowym etapie kuracji dietetycznej i odchudzania odbywają się co 2 tygodnie, a później co 3, 4 tygodnie. Dokonujemy ponownie pomiaru za pomocą analizatora. Dokładnie rozmieszczenie tłuszczu i wody w organizmie pozwala w prosty sposób monitorować przebieg kuracji dietetycznej. Każda kolejna wizyta kontrolna pozwala dietetykowi sprawdzić, czy odchudzanie przebiega we właściwy sposób, czy strata wagi jest spowodowana zmniejszeniem się ilości tłuszczu czy ilości wody w organizmie. Osoby zainteresowane sportem i będące aktywne fizycznie są w stanie zobaczyć, czy zgodnie z planem treningowym przybyło im mięśni.

Kuracja dietetyczna kończy się w momencie, gdy pacjent jest zadowolony z osiągniętych wyników, udało mu się osiągnąć docelową masę ciała lub objawy choroby zmniejszyły się do oczekiwanego poziomu. Zalecany przez dietetyka jadłospis stabilizujący pozwala wprowadzić nowe produkty do diety, a przede wszystkim zapobiega efektowi „jo-jo”. Zdobyta podczas kuracji dietetycznej wiedza na temat zdrowego odżywiania pozostaje nam na kolejne lata i jeżeli tylko będzie ona wprowadzana w życie, będziemy długo cieszyli się zdrowiem i szczupłą sylwetką.

Zadaniem dietetyka jest bowiem nie tylko monitorowanie efektów diety, udzielanie odpowiedzi na nurtujące pytania czy układanie jadłospisów, ale przede wszystkim zwiększenie świadomości żywieniowej u pacjentów i trwałą zmianę ich stylu życia i trybu odżywiania. Profilaktyka chorób jest bezpieczniejsza, mniej inwazyjna i tańsza niż leczenie występujących w konsekwencji nadwagi i otyłości chorób dietozależnych, tj. cukrzyca, miażdżyca, zapalenie wątroby, zawały serca, nowotwory i wiele innych. Pamiętajmy, że lepiej zapobiegać niż leczyć!




Cena miesięcznej kuracji dietetycznej wynosi w zależności od rodzaju diety od 80 do 300 zł.

Usługa Cena [zł] Opis
pierwsza wizyta50Podczas pierwszej wizyty wykonywany jest wywiad lekarski oraz szczegółowa analiza składu ciała, zawartości tkanki tłuszczowej, masy mięśniowej, pomiary antropometryczne, badanie przemiany materii.

Pacjent otrzymuje wskazówki żywieniowe, listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie, sposoby przygotowywania posiłków, a także przykładowy jadłospis jednodniowy.
wizyta kontrolna50Wizyty kontrolne odbywają się co 2, 3 lub 4 tygodnie. Sprawdzamy efekty diety. Pacjent ma ponownie badaną masę ciała i zawartość tkanki tłuszczowej.

W zależności od efektów podczas wizyty kontrolnej ustalamy wraz z pacjentem najdogodniejsze dla niego kolejne kroki w postępowaniu dietetycznym.
indywidualna dieta odchudzająca250Dieta przygotowana indywidualnie według preferencji żywieniowych pacjenta, a także stylu życia, indywidualnej przemiany materii, godzin pracy (w tym system zmianowy), godzin spożywania posiłków itd.

Jadłospis do stosowania przez okres ok. 1-2 miesięcy, w ciągu którego następują wizyty kontrolne, pozwalające monitorować przebieg odchudzania.

Należy pamiętać, że zapotrzebowanie energetyczne różni się dla poszczególnych osób i jest wypadkową wielu czynników.
indywidualna dieta odchudzająca dla osoby z jednostką chorobową dietozależną250-300Dieta przygotowana indywidualnie dla pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, nadczynnością i niedoczynnością tarczycy, hipercholesterolemią i innymi zaburzeniami lipidowymi (wymagane badania krwi: cholesterol ogółem, HDL, LDL, TG), chorobą niedokrwienną serca, chorobami przewodu pokarmowego, a także dla pacjentów po zawale serca i udarze mózgu.

Dieta jest przygotowywana według wieku, stanu fizjologicznego i przemiany materii pacjenta ze szczególnym uwzględnieniem jednostki chorobowej. Rodzaj diety uwarunkowany jest od rodzaju choroby.

Taki jadłospis jest ściśle dopasowany do choroby, pozwala na zniwelowanie skutków choroby, obniżenie poziomu czynników chorobotwórczych (np. obniżenie poziomu cholesterolu).

Jadłospis do stosowania przez okres ok. 1-2 miesięcy, w ciągu którego następują wizyty kontrolne, pozwalające monitorować przebieg odchudzania.
indywidualna dieta dla osoby z zaburzeniami metabolicznymi300Dieta przygotowana indywidualnie dla pacjentów z cukrzycą, alergiami pokarmowymi, poważnymi chorobami tarczycy (Hashimoto), dla pacjentów dializowanych, w chorobie nowotworowej, a także dla pacjentów z wieloma jednostkami chorobowymi.

Dieta jest przygotowywana według wieku, stanu fizjologicznego i przemiany materii pacjenta ze szczególnym uwzględnieniem jednostki chorobowej. Rodzaj diety uwarunkowany jest od rodzaju choroby.

W diecie bardzo często następuje całkowite wyeliminowanie niektórych produktów spożywczych
(np. dieta bezglutenowa, dieta cukrzycowa).
indywidualna dieta dla dzieci i młodzieży z nadwagą lub otyłością250Dieta ma zastosowanie podczas redukcji masy ciała u dzieci i młodzieży z otyłością i z nadwagą. Celem diety jest:
- redukcja masy ciała (przez stopniowe ograniczanie energii),
- ograniczenie uczucia głodu,
- zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Tempo odchudzania nie powinno być zbyt szybkie, a kuracja odchudzająca musi być prowadzona pod kontrolą lekarza i dietetyka. Szybkie odchudzanie nie jest wskazane, ponieważ powoduje ubytek w komórkach innych niż tłuszczowe składników.
Dieta powinna być wspomagana zwiększoną aktywnością fizyczną dziecka.

Dzieciom i młodzieży nie wolno podawać tzw. diet cud, które mogą doprowadzić do komplikacji zdrowotnych.
indywidualna dieta dla kobiety w ciąży lub karmiącej250-300Dieta przygotowana indywidualnie według stanu fizjologicznego ciężarnej lub karmiącej, a także jej preferencji żywieniowych i czynników warunkujących prawidłowe utrzymanie ciąży lub wpływających na proces laktacji. Jadłospis rozpisany na okres 2-3 miesięcy (1 trymestr), w ciągu którego odbywają się wizyty kontrolne. Po tym czasie następuje zmiana jadłospisu na nowy.

Zwracana jest szczególna uwaga na prawidłowy rozwój płodu. Dieta ustalana według najnowszych norm żywienia człowieka, a także bogatej wiedzy na temat żywienia kobiet ciężarnych i karmiących.
dieta stabilizująca200-300Dieta przygotowana dla osób które zakończyły już proces odchudzania i osiągnęły docelową masę ciała. Jadłospis pozwala w łatwy sposób zapobiec efektowi jo-jo, gdyż jego kaloryczność jest ściśle dopasowana do aktualnej przemiany materii. Jadłospis ten ma na celu nauczyć prawidłowego komponowania posiłków, a także samokontroli w dobieraniu objętości posiłków.

Okres stabilizujący następuje zawsze po zakończeniu odchudzania i trwa do 3 miesięcy. W tym czasie należy kontrolować masę ciała co 2 tygodnie podczas wizyt kontrolnych. W tym czasie masa ciała powinna być stabilna (+/- 1 kg).
opieka dietetyczna nad drużyną sportowądo uzgodnieniaWspółpraca z klubami sportowymi. Szczegółowa analiza składu ciała zawodników, indywidualne jadłospisy dla sportowców, konsultacja dietetyczna ze stołówką, wykłady i szkolenia edukacyjne dla zawodników i sztabu trenerskiego. Zakres usług do ustalenia.
szkolenia i wykłady dla firm lub grupy zorganizowanejdo uzgodnieniaPojedynczy wykład/szkolenie, a także cykliczne spotkania, na wybrany temat dotyczący dietetyki ogólnej, klinicznej, podstaw prawidłowego żywienia czy żywienia podczas chorób.

Spotkania w formie prezentacji multimedialnej mają charakter edukacyjny. Wykład połączony z dyskusją. Dołączone materiały szkoleniowe i certyfikat dla każdego uczestnika wykładu.

Wykłady prowadzone również z publicznych placówkach: przedszkolach, żłobkach, domach nauki i rehabilitacji.
Jadłospisy indywidualne ze względu na czas potrzebny do ich przygotowania, są do odbioru w gabinecie tydzień po wizycie u dietetyka. Opłata za jadłospis następuje z góry, w dniu wizyty u dietetyka.

Na życzenie pacjenta wystawiany jest rachunek dla podmiotów zwolnionych z VAT.

Usługi poradni dietetycznej nie są refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia.


___________________________________________________________________________


Wraz ze szkołą APedukacja zapraszamy także wszystkie osoby zainteresowane poszerzeniem wiedzy na temat zdrowego żywienia i dietetyki na KURS DIETETYKI w Jastrzębiu-Zdroju!



Zapisy pod numerem telefonu (32) 471 15 71. Kurs 20 godzinny odbywający się w systemie weekendowym w cenie 250 zł. Wykładowca: mgr inż. Aleksandra Grudniewska. Serdecznie zapraszamy!!!






telefon 88-31-31-245