Czy słyszałeś kiedykolwiek to pojęcie? Coś kojarzysz, ale nie do końca wiesz z czym to się je lub wydaje Ci się być skomplikowane? 🤔 W tym artykule postaram Ci się wyjaśnić to w jak najprostszy i czytelny sposób. 🤓
Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik, który określa jak szybko po spożyciu danego produktu czy posiłku wzrasta poziom glukozy (cukru) we krwi. Im wyższa wartość IG, tym wyższe stężenie cukru we krwi po konsumpcji.
Rekomendowaną dietą dla osób z insulinoopornością (jeśli nie wiesz co to jest IO to zapraszam tu) jest dieta o niskim indeksie glikemicznym.
Dotychczas mało można było o tym przeczytać czy usłyszeć. Mimo to nadal niewiele osób nigdy w życiu nie słyszały pojęcia "indeks glikemiczny", w tym osoby ze zdiagnozowaną insulinoopornością! 😕
Produkty spożywcze możemy podzielić na 3 grupy:
👉Produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG < 50)
👉Produkty o średnim indeksie glikemicznym (IG 55 - 70)
👉Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG > 70)
Na grafice poniżej zestawiłam najpopularniejsze produkty spożywcze oraz posegregowałam na podstawie ich indeksu glikemicznego.
❗Zachęcam do zapisania sobie obrazka, z pewnością pomoże Wam w kuchni i na zakupach. 😁
📌Zapraszam również do przeczytania poprzednich artykułów:
Miłej lektury❗
Comments