Insulinooporność (IO) to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, czyli hormonu odpowiedzialnego m.in. za regulowanie stężeń glukozy we krwi. Dotyka ona coraz więcej ludzi, przeważnie w krajach wysokorozwiniętych, co jest związane z nadmiernym konsumpcjonizmem oraz dostępem do ogromnej ilości jedzenia, w tym w znacznej części wysokoprzetworzonej, z dodatkiem konserwantów, ulepszaczy, tłuszczy trans i wysokiej zawartości soli.
!!! Schorzeniami, w których najczęściej stwierdza się IO są otyłość i cukrzyca typu 2.
Do najczęstszych sygnałów alarmowych należą m.in.:
senność po posiłku,
częste uczucie głodu i stąd często krótkie przerwy między posiłkami,
nieodparta ochota na "coś słodkiego" po większym posiłku,
przyrost masy ciała, szczególnie w obrębie brzucha (mimo normalnej diety),
trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów,
zmiany na skórze o typie rogowacenia ciemnego,
rozrost brodawkowaty skóry,
PCOs,
obniżenie nastroju, rozdrażnienie, ciągłe zmęczenie,
„mgła” umysłowa – problemy z pamięcią i koncentracją,
bóle głowy.
O tym jak zmniejszyć oporność na insulinę, przeczytacie w moim artykule pt. "MAM INSULINOOPORNOŚĆ - CO DALEJ".
Bibliografia:
mechanizm insulinoporności: https://www.guiltfree.pl/blog/2017/05/27/insulinoopornosc-poradnik/
Comments