Termogeniki są związkami chemicznymi, które naturalnie występują w żywności. Ich działanie polega na wprowadzaniu organizmu w stan termogenezy czyli proces wytwarzania ciepła i utrzymywania niezmiennej temperatury ciała.
Proces termogenezy poposiłkowej rozpoczyna się bezpośrednio po zjedzeniu posiłku zawierającego termogenik.
Do najpopularniejszych produktów o właściwościach termogenicznych należą:
- imbir
- cynamon
- kurkuma
- pieprz czarny i pieprz cayenne
- czosnek
- kawa
- czerwona herbata
- zielona herbata
TERMOGENIKI A ODCHUDZANIE
Termogeneza wykorzystywana jest w procesie odchudzania. Organizm zmobilizowany do wytwarzania ciepła wydatkuje energię, którą czerpie z pożywienia, ale także rezerw zgromadzonych w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Działa zatem na pobudzenie metabolizmu i stymuluje proces spalania tkanki tłuszczowej.
W przypadku niektórych termogeników, takich jak pieprz czy kurkuma, efekt przyspieszający spalanie tkanki tłuszczowej można by uzyskać dopiero po spożyciu większej ilości produktu dziennie, jednak mimo to warto wprowadzać je do jadłospisu ze względu na inne właściwości prozdrowotne np. przeciwzapalne, przeciwbólowe czy antyoksydacyjne.
Naturalne substancje o właściwościach termogenicznych wykorzystywane są często w produkcji suplementów diety, które mają ułatwić i przyspieszyć redukcję masy ciała. Należy jednak pamiętać, że tylko indywidualna kuracja dietetyczna i regularna aktywność fizyczna, umożliwiają osiągnięcie widocznych i długotrwałych efektów.
Comentários